De Kracht van Aanraking: Open Body – Open Mind

Zachtjes kriebelden zijn handen over mijn rug.Het was alsof duizenden kleine stroomstootjes door mijn rug schoten. Ik was al warm van alle oefeningen maar het warme geluksgevoel dat nu door me heen begon te stromen was zo weldadig dat ik diep ontspande. Het koste moeite om na afloop van de demo overeind te komen. Ik had nog wel even willen blijven liggen in de absolute stilte die over me heen was gekomen

Ik had net kennis gemaakt met Tsa Lung –  Tibetaanse Ademoefeningen die de subtiele kumnye2kanalen in het lichaam openen. De vitaliteit die in ieder van ons aanwezig is in de vorm van warmte was door deze oefeningen ook in mij wakker geschud. Nu mocht ik als demonstratie persoon dienen terwijl Tulku Lobsang Rinpoche liet zien hoe er met de Kum Nye massage technieken gewerkt kon worden om deze vitaliteit aan te wakkeren en in het lichaam te laten circuleren. Zo vanzelfsprekend als het voor deze Tibetaanse Arts is om aanraking te zien als belangrijk onderdeel van zijn behandeling, zo terughoudend lijkt de westerse zorg te staan tov integratie van massage in de zorg. Gelukkig worden er steeds meer onderzoeken gepubliceerd hierover en luiden de conclusies als volgt:

“Aanraking is een onmisbare sleutel tot gezondheid en welbevinden. Bij onderzoek naar de invloed van aanraking op de gezondheid van patiënten met aids, reuma, kanker of diabetes is gebleken dat hun immuunsysteem versterkt wordt en hun pijn verminderd is.
Aanraking en koestering zijn basale menselijke behoeften. Vooral bij verdriet, eenzaamheid en angst kan een zorgzame aanraking soms meer betekenen dan vele woorden van troost. Naast de positieve effecten op direct cellulair niveau, is de emotionele werking van massage niet te onderschatten.”

Bron: Flevoziekenhuis obv informatie van het Touch Research Institute – Miami (www6.miami.edu/touch-research) en van Praag Instituut Nederland (www.vanpraaginstituut.nl).

 

Binnen De Geboortenis vinden we het essentieel dat zorgverleners hun cliënten durven aan te raken op een manier die bijdraagt aan hun welbevinden. Meer dan 20 seconden worden aangeraakt maakt dat het lichaam oxytocine vrijmaakt wat tijdens de zwangerschap en bevalling extra belangrijk is voor ontspanning en krachtige weeën.

Inmiddels is het  alweer 10 jaar geleden dat ik zelf de kracht van aanraking mocht ervaren. kumnyeIn die 10 jaar organiseerde ik verschillende lezingen, workshops en trainingen voor Tulku Lobsang Rinpoche, maar nooit kwam de bijzondere combinatie van ademwerk en massage terug in één dag. Zijn lessen over hoe het gevoel van gelukzaligheid (Bliss) benut kunnen worden voor het ontdekken van de Ware Natuurvan onze geest, werden los gedoceerd. Dat Rinpoche nu besloten heeft om op 13 en 14 april deze 3 themas – Adem – Massage en Bliss – te combineren in 2 workshops (die bij voorkeur aansluitend, maar ook los van elkaar, gevolgd kunnen worden) is een echte buitenkans.

Door zijn gevoel voor humor en inzicht in onze Westerse cultuur en levenswijze weet Tulku Lobsang Rinpoche als geen ander contact te maken met deelnemers aan zijn workshops. In korte tijd ontstaat een groot gevoel van verbinding en intimiteit waardoor zijn overdracht van kennis én kunde in vruchtbare aarde landt. Iedere keer weer zie ik deelnemers gedurende lezingen en workshops opbloeien, zelfvertrouwen hervinden en na afloop geraakt door liefde afscheid nemen van Rinpoche. Geen wonder dat velen terug blijven komen.

Hoewel Tibetaans en een gewaardeerde Meesterin India en ver daarbuiten, geeft hij zijn lessen zonder dogma. Vrij van rituelenen gebruiken die in de Tibetaanse cultuur vanzelfsprekend zijn maar voor westerlingen nog wel eens wat ongemakkelijk aanvoelen. In het contact met Rinpoche ontstaat spontaan een gevoel van vreugde en dankbaarheid, daar zijn geen regelsvoor nodig, daar hoef je geen buddhist voor te zijn of te worden. Zijn lessen zijn er voor iedereen, jong of oud, gezond of ziek.

Wil jij de stilte van je ware natuur beleven en dat Blissgenoemd wordt ook ervaren? En wil jij direct toepasbare eenvoudige doch effectieve massagetechnieken leren die je zowel in je werk als thuis kunt gebruiken?

Kom dan 13 en/of 14 april naar de exclusieve masterclass Open Body – Open Mind Zutphen! Wij heten je van harte welkom!

Auteur: Nienke Stoop, arts-acupuncturist en hartcoherentietrainer

 

Over De Geboortenis

Deze blog is in 2010 geïnitieerd door Hester Appelman, zwangerschapscoach. Sinds juni 2012 is deze blog onderdeel van de Stichting De Geboortenis, bestaande uit Christine Derksen, Minna Sangi en Nienke Stoop. De stichting heeft als doel het oprichten van een informatieplatform, het bundelen van zorg rondom de bevalling in regio Zutphen, het aanbieden van bijscholing aan zorgverleners en op termijn het realiseren van een geboortehuis.
Dit bericht werd geplaatst in Zorgprofessionals en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De Kracht van Aanraking: Open Body – Open Mind

  1. haha leuk zeg dat jullie dat geven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s