Meest voorkomende reden voor doorverwijzing naar ziekenhuis

Van de vrouwen die voor het eerst thuis bevallen is één van de meest voorkomende redenen een ‘niet vorderende ontsluiting’. Dat wil zeggen een ontsluiting die langer duurt of minder progressie maakt dan je gemiddeld zou mogen verwachten (bron).

image-2016-01-30Een belangrijke oorzaak die bijdraagt aan een niet vorderende ontsluiting is er minder oxytocine aangemaakt wordt door het lichaam dan wenselijk is.

Oxytocine is het hormoon dat ervoor zorgt dat we krachtige weeën hebben en dat we na de bevalling verliefd worden op onze baby. Het wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd.

Van oxytocine is het ook bekend dat het alléén vrij komt in het lichaam als we ons ontspannen voelen en géén stress ervaren. Je kan je dus wel voorstellen wat er gebeurd als er bijvoorbeeld veel verschillende mensen zijn, mensen onderling en/of met jou niet prettig communiceren en wat er gebeurd als je niet betrokken wordt bij een beslissing….

Juist ja, stress en dus meer adrenaline in plaats van oxytocine.

Een filmpje dat dat prachtig illustreert is deze:

Meer over oxytocine en meer over niet vorderende ontsluiting.

Over De Geboortenis

Deze blog is in 2010 geïnitieerd door Hester Appelman, zwangerschapscoach. Sinds juni 2012 is deze blog onderdeel van de Stichting De Geboortenis, bestaande uit Christine Derksen, Minna Sangi en Nienke Stoop. De stichting heeft als doel het oprichten van een informatieplatform, het bundelen van zorg rondom de bevalling in regio Zutphen, het aanbieden van bijscholing aan zorgverleners en op termijn het realiseren van een geboortehuis.
Dit bericht werd geplaatst in Bevalling en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Meest voorkomende reden voor doorverwijzing naar ziekenhuis

  1. Een centimeter per minuut is echt een record ;).
    Verder denk ik dat het verwijderen van alles waarop je de tijd in de gaten kunt houden (horloges, wekkers, klokken, telefoons, etc.) bijdraagt aan het vorderen van de ontsluiting. Voor veel vrouwen zorgt die klok voor prestatiedruk en dus meer adrenaline en een afname van oxytocine. Ik zou willen pleiten voor het loslaten van de tijd als ‘maat’. Laat de conditie van moeder en kind leidend zijn. Daarnaast lijkt me in veel gevallen een secundaire weeenzwakte een wijze interventie van de natuur, om moeder en kind de kans te geven om bij te tanken, voor de laatste fase van de baring.

  2. Laura Havenaar zegt:

    Bedankt voor het mooie filmpje. Helemaal mee eens. Er wordt veel te veel volgens protocol gewerkt in Nederland vindt ik

    Date: Sat, 30 Jan 2016 15:05:51 +0000 To: laurahavenaar90@hotmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s