Hammerfest – Het verhaal achter de foto en de link met het symposium “Laat je Raken” door Nienke Stoop

Hammerfest, het noordelijkste puntje van Noorwegen. In de winter gaat er vele dagen achtereen de zon niet op of onder..het blijft donker. Rond 11 uur in de ochtend gloort het,

Welkom op mijn Netvlies

Welkom op mijn Netvlies

vele kleuren, maar geen zon boven de horizon. Alleen de sneeuw brengt nog wat licht. En de dagen zijn koud. Maar, ook hier worden kinderen geboren! In het lokale ziekenhuis is Ulla er hoofdvroedvrouw. Als hoofd van de afdeling waakt zij over de bevallingen en zegt daarover het volgende: “Zolang alles goed gaat nemen wij de beslissingen. We volgen de natuur, en nemen de tijd. We weten uit ervaring dat we het tijd moeten geven en dat de meeste complicaties zich voordoen als we de dingen overhaasten”. In het geval van Line, de moeder in de foto, was dit ook zeker het geval. “Line is ex-drugsverslaafde en alleenstaande moeder. Zij is een bloedmooie Noorse vrouw met een kind van zeker meer dan 4 kg in haar buik, zij wil niet dat iemand haar ziet wanneer zij door de hel gaat”, zo vertelt fotografe Lieve Blancquaert.

“Line ligt er iets later bij als het overwinnende leger na een veldslag, moe en suf van de geleverde inspanningen, maar met de triomf in haar ogen.”

Lieve moet wachten op de gang, samen met de gynaecoloog, terwijl Ulla de bevalling begeleidt. Het wordt een natuurlijke bevalling, zonder interventies. De gynaecoloog blijft bij Lieve op de gang stand bye, maar hoeft niet in te grijpen. Ondanks dat het een groot kind is en een zware bevalling. Na vele uren wachten zijn daar de geluiden van de pasgeborene en wordt hun wachten beloond. Line was alleen naar de kraamkliniek gekomen. Ze vertelde Lieve; “het is mijn keuze geweest om alleen te bevallen. Ik had lange tijd geen doel, maar nu heb ik een reden om te leven”. Lieve maakt deze foto even na de bevalling. Het kind heet Jonas en weegt 4650 gram. Er was een weddenschap over zijn gewicht. Lieve zat het dichtste bij met haar schatting. Zij won de weddenschap. Het moment dat Lieve bij moeder en kind wordt gelaten omschrijft zij als volgt: “Line ligt er iets later bij als het overwinnende leger na een veldslag, moe en suf van de geleverde inspanningen, maar met de triomf in haar ogen”. Ook Ulla kijkt triomfantelijk. En terecht. Zij heeft zojuist een alleenstaande moeder gecoacht naar de natuurlijke geboorte van ‘een grote blonde reus’!

Het verhaal is al verder gegaan, de foto is slechts een moment opname. 

Een moment dat raakt.

Voor mij (Nienke Stoop, arts-acupunturist en bestuurslid van De Geboortenis) spreekt er veel liefde, hoop en trots uit deze foto. In die donkere kamer, in die donkere uithoek van de wereld, staan hier drie mensen in het Licht. Moeder, Kind en Vroedvrouw. Er is hard gewerkt, door alle drie. Het is spannend geweest. En nu is er de triomf en de hoop voor dit nieuwe leven. Niet alleen een nieuw leven voor Jonas, maar ook een nieuw leven voor Line. Wat dit nieuwe leven heeft gebracht weten we niet. Het verhaal is al verder gegaan, de foto is slechts een moment opname. Een moment dat raakt.

Symposium Integrale Geboortezorg #LaatjeRaken

De geboorte van een kind raakt ons. Iedereen die bij een bevalling is geweest zal dit beamen. Het ‘beroert’ ons, raakt ons in het hart. Is het de liefde, de hoop, de kwetsbaarheid van het nieuwe leven? Is het daarom dat zoveel zorgprofessionals zich zo graag ons inzetten voor dit vak? De best mogelijke begeleiding willen bieden, in een setting die moeder en kind optimaal ondersteunt?

Op 12 juni gaan wij heel graag in gesprek hierover tijdens het Symposium Integrale Geboortezorg: #LaatJeRaken. Een mooie aanvulling op het dialoog rondom de Integrale Zorg die momenteel m.n. slechts gaat over de financiering en organisatie van de zorg.

Bijzondere sprekers (o.a. Anna Verwaal en Tessa Rooseboom) delen hun kennis en kunde over hun visie op Integrale Geboortezorg rond de bevalling. Workshops en korte momenten van bezinning bieden geboortezorg professionals een inkijk in de integrale visie van de Geboortenis. ‘Laat je Raken’ is er voor eenieder die geïnspireerd wil worden en nieuwe inzichten wil opdoen over het optimaliseren van de omstandigheden in een bevalling voor moeder, kind én zorgverlener.

De dag wordt afgesloten met een bezichtiging van Foto-Expo BIRTH DAY waar je in Dat Bolwerck o.a. de foto van Line, Jonas en Ulla kunt bewonderen! Wij nodigen je van Harte uit om naar Zutphen te komen.

Meer informatie over het symposium en voor aanmelden, klik hier!

Over De Geboortenis

Deze blog is in 2010 geïnitieerd door Hester Appelman, zwangerschapscoach. Sinds juni 2012 is deze blog onderdeel van de Stichting De Geboortenis, bestaande uit Christine Derksen, Minna Sangi en Nienke Stoop. De stichting heeft als doel het oprichten van een informatieplatform, het bundelen van zorg rondom de bevalling in regio Zutphen, het aanbieden van bijscholing aan zorgverleners en op termijn het realiseren van een geboortehuis.
Dit bericht werd geplaatst in Bevalling, Overig en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s