De beste standjes: geboorteposities tijdens de bevalling

Al eeuwen bevallen vrouwen rechtop en wisselen zij posities af als hurken, zitten, liggen, en staan. Maar als we de media mogen geloven bevallen we allemaal plat op onze rug met de benen omhoog in de steunen, ook wel de lithotomy positie genoemd. Heel charmant en comfortable! Maar voor wie eigenlijk en is dat wel nodig?

The lithotomy position is the best. Here the patient lies with her legs in stirrups and her buttocks close to the lower edge of the table. The patient is in the ideal position for the attendant to deal with any complications which may arise (Oxorn and Foote, 1975).


Deze positie is in andere woorden een ideale positie voor de doktoren om interventies te plegen, zoals een knip zetten, de forceps gebruiken en het doen van vaginaal onderzoek. Misschien dat dat de reden is waarom het de meest gebruikte positie is tijdens de bevalling in onze Westerse cultuur, ondanks gebrekkig bewijs van de voordelen van deze positie?

Hoe kan het dat deze positie dan nog steeds zoveel wordt toegepast. Weten deze doktoren iets wat ik niet weet?

Ik ben in het onderzoek gedoken en kwam tot de volgende resultaten. De rug positie heeft zoals blijkt uit wetenschappelijk onderzoek de volgende nadelen, voordelen heb ik niet kunnen vinden:

(1) het gewicht van de vrouw rust grotendeels op haar staartbotje, die naar voren geduwd wordt en zo de uitgang van het bekken verkleind, wat de bevalling langer en moeilijker maakt.

(2) er is een groter risico op zuurstoftekort voor de baby, doordat de grote bloedvaten afgekneld worden. Hierdoor wordt de circulatie van het bloed en de bloeddruk minder, waardoor minder zuurstof naar de baby gaat.

(3) het vergroot de kans op een langere bevalling door minder sterke, minder frequente en onregelmatige weeën. Bovendien is het voor de baby ook moeilijker om zonder hulp van de zwaartekracht goed in te kunnen dalen en te draaien. Persen is moeilijker en duurt langer omdat je tegen de zwaartekracht in moet werken.

(4) er is een grotere kans op inscheuren, omdat door het wijd uiteen leggen van de benen in beensteunen het weefsel in het perineum teveel uitgerekt wordt. Dit gebeurd vooral wanneer de moeder een epiduraal heeft gehad en dus niet meer kan voelen wat er gebeurd. Ook is er meer kans op beschadiging aan de lagere gedeelte van de ruggenwervel en zenuwen.

(5) de zwangere ervaart meer pijn tijdens de weeën en vraagt sneller om pijnmedicatie met bijkomende risico’s.

(6) de zwangere heeft meer kans op interventies als een knip, keizersnede, vacuümpomp of tangverlossing.

Duidelijk! Conclusie is NIET op je rug gaan bevallen. Maar wat welke positie dan wel?

Naast het liggen op je rug zijn er gelukkig heel wat verschillende posities die je kunt gebruiken tijdens de bevalling. Hieronder wordt een overzicht gegeven van de verschillende posities en hun voor- en nadelen. 

Posities die gebruik maken van zwaartekracht

Allereerst zijn er een aantal verticale posities, waarbij je bovenlichaam opgericht is. Deze hebben gemeen dat jij en je baby optimaal gebruik kunnen maken van de zwaartekracht, wat het de bevalling kan bespoedigen en het comfort kan verhogen. In deze posities heb je alle ruimte om te bewegen tijdens het opvangen van de weeën. Bovendien kan het staartbotje en heiligbeen vrij naar buiten bewegen, zodat de baby alle ruimte krijgt om in te dalen en te draaien (filmpje). Een bijkomend belangrijk en onderschatte factor is dat de vrouw in deze positie meer de controle in eigen handen heeft. Hierdoor kan zij zich zekerder en meer competent voelen, wat het geboorteproces weer ten goede komt. Nog een belangrijk voordeel van een verticale positie is dat je baby optimaal voorzien wordt van zuurstof. Stress met als gevolg meconium in het vruchtwater en een verhoogde hartslag en bijkomende stress onder het verloskundig personeel kunnen hiermee wellicht veelal worden voorkomen.

Staan, lopen en dansen

Als de ontsluitingsfase (meer over de verschillende fases) langer duurt, de baby niet goed is ingedaald, de weeën minder sterk worden, veel pijn wordt ervaren, de baby het moeilijk heeft (onregelmatige hartslag) of als de moeder moeite heeft met persen, kan het helpen om te gaan staan of heen er weer te lopen. Volgens onderzoek kan de baarmoedermond het beste ontsluiten in deze positie. Het enige nadeel van deze positie is dat de zorgverlener het vaak lastig vindt en er tijdens de persfase een iets grotere kans bestaat op inscheuren en meer bloedverlies . Om je benen te ontlasten kun je ook hangen op je partner, een hoog bed of hoge tafel of tegen een muur.

Een andere optie is een rebozo (Mexicaanse sjaal) knopen en tussen de deur klemmen. Hier kan je aan gaan hangen en zo je benen ontlasten. Hierbij dansen en draaien met je heupen net als met buikdansen kan je ondersteunen en de pijn verminderen. Ook kan iemand een rebozo om je billen knopen waarin je een beetje hangt en zo je heupen heen en weer wiegen.

De staande posities zijn dus ideaal om de ontsluiting te bevorderen. Voor de laatste persweeën is deze houding minder ideaal in verband met de kans op meer inscheuren en meer bloedverlies.

Zitten

Zittende posities hebben het voordeel dat je de zwaartekracht kunt gebruiken, terwijl je je benen kunt laten rusten. Als de bevalling wat langer duurt en de moeder moe begint te worden kan dat heel erg fijn zijn.

De baarkruk

De baarkruk is de meest bekende zittende positie. Deze positie heeft nagenoeg geen nadelen. Enige kanttekening is meer stuwing in het bekkenbodemgebied. In plaats van een baarkruk zitten vrouwen ook graag op het toilet of een stoel met het gezicht naar achteren gericht. Op die manier kun je tussen de weeën door uitrusten. Deze houding verlicht bovendien de druk op je bekkenbodemspieren, waardoor je baby makkelijker van positie kan veranderen. Een heel recente studie heeft als conclusie dat vrouwen moeten vooral de positie aannemen die zij comfortabel vinden (de Jong, et al., 2010). 

Je kan ook zitten op een geboortebal. Dit geeft je bekken meer bewegingsvrijheid, zodat je de weeën nog beter kunt opvangen en (nog) minder pijn ervaart. Door de constante beweging kunnen je bekkenbodemspieren minder snel verkrampen wat bovendien de ontsluiting ten goede komt.

Wanneer je een epiduraal hebt gehad kan je evengoed gebruik maken van de zwaartekracht door met gestrekte rug rechtop aan het einde van het bed te gaan zitten met de benen naar beneden. Deze ‘troonpositie’ heeft de voorkeur boven liggen als je meer actief wilt zijn en meer bewegingsvrijheid wilt hebben.

Hurken

Zitten op je hurken is optimaal voor de persfase waarin de uitgang van het bekken (dus niet de ingang) zo groot mogelijk moet zijn om de baby geboren te kunnen laten worden. Bovendien wordt in deze positie de baarmoeder uitgelijnd met het bekken, zodat de baby er zonder bochten te hoeven maken er door heen kan. Deze houding moedigt de baby ook aan dieper in te dalen in het bekken.

Voordelen van hurken zijn: grotere bekkenuitgang, kortere bevalling, minder bijstimulering nodig, minder vaak en minder ernstig inscheuren, minder vaak een knip nodig, minder medisch ingrijpen nodig als forceps en vacuümpomp. Een extra bijkomend voordeel in deze houding is dat de moeder de baby makkelijk kan voelen en zien. Ze kan in deze houding ook makkelijk zelf de baby aanpakken.

Deze houding wordt echter afgeraden als de vrouw last heeft van bekkeninstabiliteit en is bovendien vermoeiend. Aangeraden wordt dan ook om deze houding af te wisselen met andere houdingen.

Wanneer de persfase lang duurt kan je deze houding makkelijker maken door wederom te gaan hangen aan een geknoopte rebozo, of de armen van je partner die zelf staat. Een andere variatie is hangen over de benen van iemand die achter je zit op een stoel of geboortebal. Vooral tijdens een snelle bevalling kan het fijn zijn om achterover te leunen. Dit kan ook als je zelf op een geboortebal zit. Belangrijk is om je gewicht van je stuitje af te houden zodat deze vrij kan blijven bewegen. Deze positie is in water ook veel makkelijker vol te houden. Het water draagt het gewicht van de baby en helpt door de warmte gelijk de bekkenbodemspieren en beenspieren te ontspannen (meer voordelen van water).

Posities die geen gebruik maken van de zwaartekracht

Deze posities zijn fijn als je moe bent en wilt rusten, of wanneer de bevalling heel snel gaat en je het iets wilt afremmen.

Op handen en knieën

Deze positie is erg fijn wanneer de moeder veel last heeft van rugweeën. Dit kan bovendien gecombineerd worden met het gebruik van de rebozo die de buik van de moeder ondersteund en heen en weer wiegt. Zorg wel voor een zachte ondergrond, zodat de knieën niet te veel pijn gaan doen.

Als de moeder moe is en wil rusten kan zij ook op de benen van haar partner of doula, over een geboortebal, stoel of stapel kussens hangen. Deze positie vergroot tevens de uitgang van je bekken en kan je baby helpen makkelijk zijn/haar doorgang te vinden. Ook wordt deze positie aangeraden als tijdens de laatste persweeën je baby vast lijkt te zitten met één van de schouders. De schouders valt dan door de zwaartekracht als vanzelf naar beneden achter het schaambeen vandaan (lees meer).

Liggen op je zij

Wanneer de bevalling lang duurt en je voelt dat je rust nodig hebt, kun je op je zij gaan liggen. Het is daarbij belangrijk om te voelen welke zijde voor jou en je baby het meest comfortabel is en regelmatig af te wisselen om je baby optimaal van zuurstof te blijven voorzien in verband met mogelijke druk op de placenta of navelstreng. Vergeleken bij het liggen op je rug zijn in deze positie de weeën krachtiger. Een nadeel is dat je je bekken niet vrij kunt bewegen in deze positie. Wel kan je je partner of doula vragen om je bekken zacht heen en weer te wiegen, eventueel met de rebozo. Deze positie kan ook het uitzakken van de navelstreng voorkomen wanneer de baby in een stuitligging ligt (bron). 

Deze positie kan ook goed gebruikt worden als je een epiduraal hebt gehad, hangt samen met minder inscheuren en kan tijdens de persfase geoptimaliseerd worden wanneer de moeder één been omhoog heeft om zo haar bekkenuitgang te vergroten.

Als de baby niet verder lijkt in te dalen, ondanks een mooie ontsluiting (stagnerende bevalling), zijn er een aantal houdingen die baby kunnen ondersteunen.

Asymmetrische staande houding

Staand met één been op een stoel met je gewicht op je been op de stoel (naar voren bewegen) kan je baby helpen in te dalen in het bekken. Het bekken wordt in deze houding een beetje gekanteld waardoor de baby er als het ware vanuit één kant in glijdt en makkelijker kan draaien met zijn/haar schouders (filmpje). Welk been omhoog moet is voor de moeder het beste te voelen. Wat de meest comfortabele positie is voor haar, is uit ervaring ook vaak de beste houding voor haar baby. Ook traplopen is hiervoor heel effectief. Ook zittend kan je deze positie aannemen.

Wanneer de baby zich in een niet optimale positie lijkt te bevinden met het hoofdje en je de baby wilt stimuleren om een betere positie aan te nemen is de volgende houding erg geschikt:

De baby zakt hierdoor iets terug uit het bekken en waarna hij/zij opnieuw kan indalen in een meer optimale positie. Belangrijk is dat de moeder blijft voelen hoe lang het nodig is om deze houding aan te nemen. Deze houding is ook fijn als er een weeënstorm is en je de kans op inscheuren wilt verminderen door de kracht van de weeën af te remmen.

Tien gouden regels voor geboorteposities

Er zijn zoveel verschillende posities mogelijk dat het onmogelijk is om ze allemaal te onthouden. Om het iets simpeler te maken heb ik daarom een paar gouden regels geformuleerd:

 1. beval niet plat op je rug.

 2. wissel verschillende posities af om de 30 minuten voor een optimale zuurstoftoevoer naar je baby en het voorkomen van kramp in spieren.

 3. gas erbij: neem een positie in waarin de bovenlichaam verticaal is (met zwaartekracht mee).

 4. op de rem: neem een positie in waarbij je bovenlichaam horizontaal is (liggend, hangend, staand, zittend).

 5. geen holle rug, maar hou je rug ligt gebogen in een C-curve. Dit lijnt de baarmoeder uit met het bekken.

 6. constante beweging helpt de baby te draaien en in te dalen.

 7. oefen van te voren de verschillende posities zodat je alvast een beetje kunt voelen wat jij comfortabel vindt en zorg dat je partner en/of doula je helpt te herinneren aan de verschillende posities tijdens de bevalling.

 8. wees flexibel. Tijdens de bevalling veranderd de positie van je baby en ga je over van de ontsluitingsfase naar de persfase. De houding die eerst fijn was kan even later juist vervelend aanvoelen. Dit is heel normaal.

 9. zorg voor een gezond en sterk lichaam. Des te sterker en gezonder je lichaam, des te meer energie heb je om de bevalling vol te houden. Bovendien verzuren je spieren veel minder snel wat het mogelijk maakt sommige posities langer vol te houden. Goed eten, voldoende beweging, rust en weinig stress zijn daarbij een must.

 10. luister naar je lichaam. Die weet precies wat voor jou en je baby nodig is op dat moment afhankelijk van de positie van je baby, hoe jij de voelt en hoe sterk je weeën zijn.

Tot slot

Het afwisselen van de verschillende houdingen en veel bewegen kan het verschil maken tussen een makkelijke en minder pijnlijke of zelfs pijnloze bevalling (lees meer). Bovendien wijst recent onderzoek uit dat het gevoel van controle groter is als de vrouw zelf haar positie maar kiezen (bron). Ook dit kan weer de pijnbeleving positief beïnvloeden. Veel ellende kan worden voorkomen en zelfs worden verholpen als de moeder actief blijft en voelt wat goed is voor haar en haar baby. Bij een thuisbevalling is het makkelijker om actief te blijven, de meeste verloskundigen zullen dit aanmoedigen. In het ziekenhuis is het echter moeilijker om actief te blijven. Zij zijn sneller geneigd om de moeder op bed te willen hebben, vooral als de moeder een medische indicatie heeft (stuitligging, tweeling, eerdere keizersnede etc.). Een goed geboorteplan en overleg met de betreffende zorgverlener is dan een must. Toch blijft het dan moeilijk. Om aan te geven hoe belangrijk doktoren het vinden om ‘goed zicht te hebben’ volgt hier een voorbeeld:

Een cliënt van mij had een eerdere keizersnede gehad. Nu tijdens haar tweede zwangerschap wil ze graag vaginaal bevallen en weet intuïtief dat ze daarvoor niet op een bed moet komen te liggen. Bij een check vraagt ze de gynaecologe of ze op een baarkruk mag bevallen, waarop de gynaecologe aangeeft dat ze liever heeft dat de vrouw op bed bevalt waar ze goed kan zien wat er gebeurd. “U kunt er toch ook een spiegel onder leggen om te zien wat er gebeurd?”, vraagt mijn cliënt, waarop de gynaecologe verontwaardigd antwoord “waarom zou ik dat willen?”.

Helaas is dit niet een uitzondering voor doktoren in het ziekenhuis. Zij zijn tijdens hun studie en carrière uitstekend getraind om zoveel mogelijk te controleren of de bevalling wel voorspoedig verloopt, helaas gaat dit regelmatig ten koste van het comfort van moeder en baby. Als je dus actief wilt bevallen in het ziekenhuis (ook tijdens de persfase) vraagt dit van jou en degene die met je mee komen een standvastige houding. Een doula kan je hierin eventueel begeleiden en ondersteunen in het zoeken naar de meest comfortabele houding.

*Een uitgebreide versie van dit artikel met literatuurverwijzingen kan bij mij worden opgevraagd.

Over De Geboortenis

Deze blog is in 2010 geïnitieerd door Hester Appelman, zwangerschapscoach. Sinds juni 2012 is deze blog onderdeel van de Stichting De Geboortenis, bestaande uit Christine Derksen, Minna Sangi en Nienke Stoop. De stichting heeft als doel het oprichten van een informatieplatform, het bundelen van zorg rondom de bevalling in regio Zutphen, het aanbieden van bijscholing aan zorgverleners en op termijn het realiseren van een geboortehuis.
Dit bericht werd geplaatst in Bevalling, Zwangerschap en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

68 reacties op De beste standjes: geboorteposities tijdens de bevalling

 1. Reina Bulder zegt:

  Beste Geboortenis,

  Graag zou ik het bovenstaande artikel met verwijzingen ontvangen. Ben al enige tijd zeer geinteresseerd in de verschillende baringshoudingen, en vind het jammer dat ik hier in Nederland daar veel te weinig mee opgeleid ben. Heb ooit in Denemarken stage willen lopen omdat volgens mijn schoonzus die daar woont en in Nederlands kraamverzorgster is geweest, er veel meer gelet wordt op een goede houding voor mw. Helaas was er geen plaats… Merk ook dat het aanmoedigen tot andere baringshoudingen door veel zwangeren als vreemd wordt gezien (bevallen doe je toch op bed?) en dus op zoek naar meer informatie om hen in de zwangerschap hier al meer informatie over te geven. En het tzt ook op onze website te kunnen plaatsen.

  Bij voorbaad dus hartelijk dank!

  • Beste Reina,

   Wat fijn om te horen dat je iets aan het artikel hebt. Het zou toch prachtig zijn om vrouwen hier meer bewust van te maken? Ik zal het artikel met literatuurverwijzingen gelijk naar je toesturen. Mocht je op- of aanmerkingen hebben, dan hoor ik dat heel graag.

   Hartelijke groeten en succes met jullie praktijk!
   Hester

   • Chantal Homburg zegt:

    Beste Hester,

    Ik ben ook zeer geïnteresseerd in de uitgebreide versie.

    Groeten,
    Chantal Homburg

   • Hi Chantal,

    Dank voor je interesse, ik zal je de uitgebreide versie deze week toesturen. Staat nl op andere PC en even buiten handbereik.

    Hartelijke groeten
    Hester

  • Ineke Bakker zegt:

   Hoi Reina, las vandaag je reactie en je vraag of hier wel aandacht aanbesteed word.
   Tijdens de zwangerschapscursus van Samen Bevallen (www.samenbevallen.nl binnen kort wordt de website totaal vernieuwd) leren de cursisten (vrouw en partner) en allerlei houdingen de weeën op te vangen en te persen. Op deze manier zijn ze voorgelicht over de voor en nadelen van de vele houdingen en kunnen ze tijdens de bevalling zelf kiezen wat ze gaan doen. (afhankelijk van medische interventies natuurlijk)
   vriendelijke groeten, Ineke Bakker cursusleidster Samen Bevallen

 2. Haha is er nog een uitgebreid artikel? Dit is toch wel een erg uitgebreid artikel waar veel zwangere vrouwen en ook mensen in de omgeving van de zwangere vrouw iets aan kunnen hebben. Bedankt voor alle nuttige informatie, denk dat ik niet de enige ben die hier iets aan heeft.

  • Beste Larissa, dank je voor je reactie en compliment en ja je hebt gelijk :). Moest er zelf ook een beetje om lachen. Er valt zoveel te vertellen, het is altijd een uitdaging om het een beetje kort te houden….. Fijn dat je het kan waarderen en hartelijke groeten Hester.

 3. Barbara zegt:

  Dag Hester,

  Wat fijn dat je het zo duidelijk uiteen zet in dit artikel, ik wist al dat de ruglig niet de ideale houding was en laat iedereen bij de zwangerschapsyoga die ik geef alle alternatieven weten met deze aanvullende info kan ik nu nog beter uitleg geven! Dank je wel. Heb je nog meer info dan lees ik deze natuurlijk graag!

  Lieve groeten,

  Barbara – Praktijk Sterrelicht

 4. Wat een goed artikel. Eindelijk eentje met de nodige info die vrouwen nodig hebben om te kunnen kiezen welke geboortehouding ze aannemen.
  Ik zou het ook fijn vinden om het uitgebreide artikel te ontvangen.
  Alvast héél erg bedankt!

  Sylvie
  sylviegeerdens@babytherapie;be

 5. evelyne Amrani zegt:

  Hoi hester,
  Wat een super artikel! Zou je me de uitgebreide kunnen toesturen? Sluit prefect aan op wat ik vertel aan zwangeren en hun partners tijdens de hypnobithing zwangerschaps cursus.
  Alvast bedankt.
  Hartelijke groet, evelyne

 6. Katrien zegt:

  Dag Hester,
  indien mogelijk, had ik ook graag het uitgebreide artikel ontvangen. Ik wil zelf heel graag zo natuurlijk mogelijk bevallen, maar manlief is een voorstander van de medische wereld. Misschien kan het artikel hem overtuigen…
  Alvast bedankt!
  Katrien

  • Beste Katrien,

   Allereerst van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! Ik hoop dat je je goed voelt en met vertrouwen de bevalling tegemoet ziet.

   Sorry ook dat ik zo laat reageer, ik ben op vakantie geweest, maar hierbij alsnog het door jou gevraagde artikel! Mocht je verder vragen hebben in voorbereiding op de bevalling, stel ze gerust. Ook als het ‘bewijs’ betreft aangaande jouw wensen :). Ik denk graag met je mee. Verder klinkt je partner als een heel rationeel persoon, wat ook een gift kan zijn. Veel protocollen zijn namelijk niet wetenschappelijk onderbouwd en kunnen jullie misschien helpen om meer op één lijn te komen. Je mag me altijd bellen als het nodig is! Ik heb inmiddels veel ervaring met rationele mannen en mijn achtergrond als psycholoog en onderzoeker helpt hen enorm om het grotere plaatje te zien. Dus van harte welkom.

   Ik stuur het artikel gelijk naar je toe en wens je een heel mooie reis naar de eerste ont-moeting met jullie baby!

   Hartelijke groeten,
   Hester

   • Katrien zegt:

    Hey Hester, excuses zijn helemaal niet nodig; je reactie kwam er supersnel!!

    Heel erg bedankt voor het artikel (ik heb het goed ontvangen inmiddels). Ik blijf hier proberen om manlief mee te krijgen in het hele verhaal. Heb ook nog wel een beetje tijd…
    Bedankt voor je aanbod. Lijkt me leuk om eens IRL van gedachten te wisselen (ik ben ook psychologe, trouwens), maar aangezien we van België zijn, lijkt me dat net iets te ver om in de praktijk om te zetten…

    Liefs,

    Katrien

   • Hi Katrien,

    Graag gedaan, bellen mag altijd natuurlijk en ken je de prenatale psychologie? Vind je vast interessant, mocht je het nog niet kennen: http://birthpsychology.com/.

    Ik wens je verder een mooie zwangerschap en een fijne bevalling toe!

    Warme groet,
    Hester

 7. Resi zegt:

  Graag zou ik je uitgebreide versie willen ontvangen.

 8. miek zegt:

  Graag zou ik de uitgebreide versie willen ontvangen!

 9. Anita zegt:

  Beste hester, ik zou ook graag de uitgebreide versie ontvangen.

 10. Beste Hester,

  Zou je mij de uitgebreide versie toe kunnen sturen. Het sluit prima aan bij de cursussen HypnoBirthing, die ik geef. Tevens wil ik onder de aandacht brengen bij mijn collega’s. Ik werk ook op de verloskamers van ziekenhuis Bernhoven.

  Hartelijke groeten, Yvonne

  • Beste Yvonne,

   Dank voor je feedback, goed dat je het kunt gebruiken en mooi dat je het wilt delen met je collega’s!
   Veel plezier met alles wat jij neer mag zetten in contact met je collega’s en aanstaande ouders en wellicht tot ziens een keer.

   Hartelijke groeten
   Hester

   ps het is onderweg

 11. Anne zegt:

  Dag Hester,

  wat een fijn artikel om te lezen. Ik zou graag de uitgebreide versie van je ontvangen.

  Groet,
  Anne

 12. larissa zegt:

  hoi hester,
  graag wil ik de uitgebreide versie ontvangen, zowel voor onze yogapraktijk als voor mezelf, uitgerekend binnen 2 weken :-)
  bedankt!
  groetjes larissa

  • Hoi Larissa,

   Wat leuk dat je dit artikel wilt gaan gebruiken voor je zwangeren en hun partners! Ik stuur hem je gelijk toe. En daarnaast wens ik je een heel mooie geboorte toe van je zoon of dochter. Mocht je tzt willen delen hoe het gegaan is en wat je eventueel gehad hebt aan het artikel heel graag :).

   Hartelijke groeten en fijne dag!
   Hester

 13. Gerda zegt:

  Dag Hester,
  het artikel is al heel uitgebreid, maar ik zou graag de uitgebreide versie willen ontvangen.
  Alvast hartelijk dank,

  Gerda

 14. Mayke zegt:

  Hoi Hester,

  Interessant artikel!
  Ik ontvang graag de uitgebreide versie, handig voor de studie :).

  Groetjes een verloskunde-student

  • Hoi Mayke,

   Zeker handig voor de studie. Fijn dat je het kunt gebruiken! Hoop dat je jouw kennis goed kan verspreiden, want teveel vrouwen bevallen nu onnodig op hun rug met bijkomende interventies als pijnstilling en episiotomie etc.. Ik zal hem zo naar je toesturen!

   Succes met je studie en hartelijke groeten
   Hester

 15. Marion zegt:

  hoi Hester,

  Ook ik wil graag het uitgebreide artikel ontvangen! Ben nu 26 weken en wil graag goed nadenken over verschillende houdingen.

  groeten,

  Marion

  • Goede morgen Marion,

   Allereerst van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! Ik hoop dat het goed met je gaat en je de voor jou juiste ondersteuning hebt gevonden.

   Het artikel is onderweg naar je. Mooie zwangerschap en geboorte gewenst!

   Hartelijke groeten
   Hester

 16. Gulcan zegt:

  Beste Hester,

  Heel mooi geschreven! Ook ik ben geïnteresseerd in de uitgebreide versie. Fijne feestdagen…

  Groetjes,

  Gulcan

 17. Paula zegt:

  Hoi Hester.
  Wat een prachtig artikel weer; zo waar. Ook ik ontvang graag de uitgebreide versie. Fijn fijn fijn dat je al je kennis hier zo deelt.

 18. Tamara zegt:

  Een mooi artikel inderdaad! Volgende week ben ik uitgerekend en zou heel graag toch nog meer lezen, dus als u mij ook het uitgebreide artikel zou willem sturen?
  Alvast bedankt!
  Tamara

  • Beste Tamara,

   Ik zal je het artikel per omgaande toesturen. Kijk je de bevalling met vertrouwen tegemoet?
   Mocht ik je niet meer spreken dan wens ik je in ieder geval een heel mooie eerste ont-moeting met je baby toe.

   Hartelijke groeten,
   Hester

   • Tamara zegt:

    Dank je wel voor het toegestuurde artikel. Wij kijken erg uit naar de komst van onze dochter. Hopelijk heb ik wat aan het artikel, mijn vorige bevalling was zwaar maar mooi, en dus wat ik in mijn hoofd heb op het moment is: als ik maar tegen de pijn kan, en mn lichaam de pijn baas kan blijven. Dus toch wat zorgen zo op het laatst. Morgen ben ik uitgerekend..:-)

 19. Cindy van den Berkmortel zegt:

  Beste Hester,
  Prachtig artikel !
  Als aankomend verloskundige student ben ik zeer nieuwschierig naar het uitgebreide stuk met literatuur verwijzing.
  Ik ben je heel dankbaar.

  Met vriendelijke groet

  Cindy van den Berkmortel

 20. didi zegt:

  Beste Hester,

  Mooi artikel. Ik heb altijd al het gevoel gehad dat op mijn rug bevallen niet het beste was, maar er zijn zoveel artsen die dat wegwuiven als onzin. Fijn om nu alles eens stap voor stap met onderbouwing op een rijtje te zien.
  Zou je mij het uitgebreide artikel willen toesturen? Dan heb ik nog meer informatie om met mijn verloskundige in discussie te gaan. (helaas is het echt een discussie, en gaat de verloskundige voor haar gelijk en haar gemak i.p.v. voor mijn gevoel.)

  • Beste Didi,

   Wat fijn om te horen dat dit artikel jouw eigen gevoel bevestigd. Ik zal je per omgaande het artikel toesturen en wens je een heel mooi weekend. Succes met je dialoog met de verloskundige!

   Hartelijke groeten,
   Hester

 21. Sharina zegt:

  Hoi Hester,

  Wat ben ik blij met deze informatie. Ik zou ook graag het uitgebreide artikel willen ontvangen. Momenteel ben ik 35 weken zwanger en dit is een mooi moment om mijn geboorteplan aan te passen en de informatie voor te leggen. Ik hoop dat ik duidelijk kan aangeven om andere posities te kunnen aannemen tijdens de bevalling.

  Heel erg bedankt!

  Groet,
  Sharina

  • Beste Sharina,

   Dank je voor je reactie en fijn dat je het artikel kunt waarderen! Ik zal je de uitgebreide versie toesturen en wens je een prachtige bevalling toe. Ps ook gezien dat er een artikel met tips aangaande geboorteplan op de blog staat? Mocht je nog vragen hebben stel ze gerust!

   Hartelijke groeten
   Hester

 22. Inge zegt:

  Hallo,
  dit artikel geeft al heel veel informatie en ik ben benieuwd naar de rest. Ik zou dan ook graag de uitgebreide versie willen ontvangen.

  Met vriendelijke groeten,
  Inge

  • Beste Inge,

   Dank voor je interesse en excuses voor mijn belachelijk late reactie. Ik zit nu in de laatste weken van mijn zwangerschapsverlof en jouw vraag is even langs me heen gegaan, sorry!!! Zal het direct naar je toesturen.

   Hartelijke groeten,
   Hester

 23. Manon zegt:

  Beste Hester,

  Bij mijn eerste moest ik in het ziekenhuis om medische redenen uiteindelijk op bed gaan liggen. Nu zwanger van mijn tweede (31 weken) duik ik weer in mijn geboorteplan en zou ik graag de uitgebreide versie met literatuurverwijzingen ontvangen.Bij voorbaat dank.

  Met vriendelijke groet,
  Manon van der Wal

  • Beste Manon,

   Dank voor je reactie en van harte gefeliciteerd met je zwangerschap. Ik stuur je direct het uitgebreide artikel aangaande de beste geboorteposities toe en wens jullie een heel mooie geboorte toe!

   Hartelijke groeten,
   Hester

 24. Petra Koolen zegt:

  Hallo Hester,

  zou ik ook het uitgebreide artikel mogen ontvangen aub?
  Ik vind de foto’s ook mooi beeldend, heb je die ook origineel misschien?

  Bedankt alvast!

  Groetjes Petra
  cursusleidster Samen Bevallen

 25. Anne zegt:

  Hallo Hester,

  Dank voor dit artikel, en de vele anderen op deze site! Heerlijk praktisch en zeer informatief. Het is fijn om door kennis zelf de regie te kunnen bepalen, dus ik lees graag je uitgebreide versie van het artikel. Bij voorbaat mijn dank!

  groet, Anne

 26. Beste,

  Ik ben ook zeer geïnteresseerd in de uitgebreide versie.

  Vriendelijke groeten
  Felien De Moor

 27. Elise zegt:

  Bedankt voor dit zeer informatieve artikel. Ik zou ook graag de uitgebreide versie ontvangen. Alvast dank!
  Vr. groeten,
  Elise

 28. reini eenhoorn zegt:

  Goedemiddag,

  Wat een fijn overzicht. Ik zou dit heel graag als leidraad bij mijn bevalplan willen voegen. Ik ben 38 weken zwanger en nog steeds op zoek naar een zkh dat wil meewerken aan géén rugligging bij mijn (stuit)bevalling. Wilt u mij het volledige artikel toesturen? Alvast dank!

  Met vriendelijke groet Reini Eenhoorn

  • Beste Reini,

   Hartelijk dank voor je reactie en excuus dat mijn antwoord zo lang geduurd heeft! Ik stuur hem alsnog graag per direct naar je toe en wens je een heel mooie geboorte van jullie kindje toe!!!

   Warme groet
   Hester

 29. Joost zegt:

  Beste Hester,

  Bovenstaand artikel vind ik heel interessant, zeker omdat ik nu tijdens mijn studie heel andere dingen over zwangerschap mee krijg. Ook ik ben benieuwd naar de uitgebreide versie, inclusief bronvermelding. Dit zodat ik mijn eigen conclusies kan trekken uit de verschillende artikelen.

  Met vriendelijke groet,

  Joost

  • Beste Joost,

   Heel benieuwd naar welke studie jij doet en wat je bevindingen zijn! Mocht je die uit willen wisselen, dan hoor ik dat tzt graag zodat we de juiste informatie voor een bredere doelgroep beschikbaar kunnen maken. Ik zal het artikel per omgaande aan je sturen en wens je heel veel succes en plezier met je studie!

   Hartelijke groeten,
   Hester

 30. Marian Karssen zegt:

  Interessant en ik ga je blog volgen, maar de nuance zit aan het eind van je artikel. De beste houding is namelijk: variëren met je houding. Je bent heel negatief over rugligging en nagenoeg kritiekloos naar andere houdingen.
  Ik noem er een paar: stuwing van de bekkenbodem die ontstaat bij baren op de baarkruk. Pijn in heupen bij de houding waarop je op handen en knieën zit. Wanneer je onder water bevalt heb je minder mogelijkheden wanneer iemand veel bloed verliest. Begrijp me goed, ik vind je missie prima, maar met een genuanceerde opstelling kom je verder. En, de ziekenhuisvloer is de meest vieze plek van het ziekenhuis.

 31. finy sheils zegt:

  Hallo…graag zou ik ook het uitgebreide verhaal ivm baringsposites willen ontvangen..zodat ik deze weer door kan geven aan de zwangere dames die ik tijdens de yoga lessen, Yogapret.nl, ontmoet en begeleid.

  met vrolijke groet,
  Finy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s