Wachten met afklemmen voorkomt ijzer en zuurstof tekort baby

IJzertekort bij baby’s

IJzer in rode bloedcellen maakt het mogelijk dat cellen zuurstof kunnen vervoeren. Bij een ijzertekort worden en minder rode bloedcellen geproduceerd en waardoor de organennavelstreng (2)
minder zuurstof krijgen en minder kunnen gaan functioneren (bron).

Voorkomen van ijzertekort

Een simpele manier om een ijzer tekort bij een baby te voorkomen is door tenminste een paar minuten te wachten nadat de navelstreng uitgeklopt is met het aanbrengen van de navelklem op de navelstreng. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat de bloedtoevoer van de placenta naar de baby ook nog doorgaat nadat de navelstreng gestopt is met kloppen (bron). In deze tijd wordt er 30 tot 50% van hun totale bloedvolume aangevoerd door de navelstreng. In de buik vervangt de placenta de rol van o.a. de longen. De longen zijn dan nog maar minimaal doorbloed. Na de geboorte wordt er vanuit de placenta extra bloed met een flinke dosis ijzer en zuurstof naar de baby vervoerd. Dit bloed kan vervolgens voor de longen gebruikt worden. Als een baby geen extra bloed via de placenta krijgt wordt het bloed dat nodig is voor het op gang krijgen van de longen uit andere delen van het lichaampje gehaald. Nog beter is dus om te wachten met afklemmen een paar minuten nadat de navelstreng uitgeklopt is. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat de baby al het nodige bloed en zuurstof binnen krijgt. Slim is om dit in je geboorteplan op te nemen omdat het bijna standaard is de baby snel af te navelen en het ook gebeurd is voor het er erg in hebt (bron).

Zie hier een onderzoek naar de resultaten van niet gelijk afklemmen.

Meer informatie

Voor meer informatie over langer wachten met afklemmen van de navelstreng of zelf in zijn geheel niet afklemmen van de navelstreng, lees ook het artikel over de lotusbevalling.

Over De Geboortenis

Deze blog is in 2010 geïnitieerd door Hester Appelman, zwangerschapscoach. Sinds juni 2012 is deze blog onderdeel van de Stichting De Geboortenis, bestaande uit Christine Derksen, Minna Sangi en Nienke Stoop. De stichting heeft als doel het oprichten van een informatieplatform, het bundelen van zorg rondom de bevalling in regio Zutphen, het aanbieden van bijscholing aan zorgverleners en op termijn het realiseren van een geboortehuis.
Dit bericht werd geplaatst in Bevalling, Zwangerschap en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s