Oxytocine: liefde en haat liggen dicht bij elkaar

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam & de Universiteit van Leiden blijkt dat oxytocine, dat verondersteld wordt het liefdeshormoon te zijn en ook wel het knuffelhormoon wordt genoemd, juist agressie opwekt tegen leden van een andere groep dan de eigen groep.

Tjee, is het oxytocine hormoon dan een slecht hormoon????? Ja je zou het bijna gaan denken als je dit zo hoort. Maar…… als je even iets langer nadenkt is het toch boeren wijsheid dat het over één en hetzelfde principe gaat ‘bonding’. Ja inderdaad jezelf hechten aan iemand.

Hoe sterker je je hecht aan iemand, hoe meer je geneigd bent om hem of haar te beschermen tegen iedereen die als ‘vreemd’ wordt beschouwd. Niet echt verrassend toch?

Dit is dus weer een mooi voorbeeld van hoe onderzoek en de media soms meer verwarring kan scheppen dan duidelijkheid. Vaak worden onderlinge verbanden niet gezien of niet onderzocht en lijken resultaten haaks op elkaar te staan. Gelukkig hebben we onze eigen intuïtie nog en kunnen we er zelf de verbanden in aanbrengen.

(Bron: Radio Netherlands Worldwide)

Over De Geboortenis

Deze blog is in 2010 geïnitieerd door Hester Appelman, zwangerschapscoach. Sinds juni 2012 is deze blog onderdeel van de Stichting De Geboortenis, bestaande uit Christine Derksen, Minna Sangi en Nienke Stoop. De stichting heeft als doel het oprichten van een informatieplatform, het bundelen van zorg rondom de bevalling in regio Zutphen, het aanbieden van bijscholing aan zorgverleners en op termijn het realiseren van een geboortehuis.
Dit bericht werd geplaatst in Bevalling, Zwangerschap en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s