Borstvoeding: een paar feiten over het witte goud

Een gezonde darmflora

Wanneer baby’s in de eerste weken van hun prille leven af en toe een flesje babyvoeding krijgen, lopen zij het risico dat de ontwikkeling van hun darmflora vertraagd.

Een gezonde darmflora bestaat uit voldoende ‘goede’ bacteriën die zich in de darm bevinden, die helpen de baby te beschermen tegen ziektes. Een andere belangrijke functie van de darmflora is het afbreken van stoffen die niet door het eigen systeem kunnen worden afgebroken, bijvoorbeeld kraakbeen en voedingsvezels. Ook worden in de darm een aantal van de voor de baby benodigde stoffen aangemaakt. Een bekend voorbeeld daarvan is vitamine K, dat een essentiële rol speelt bij de bloedstolling (Bron: Lactation: Physiology, Nutrition & Breastfeeding, M. Neville, & Wikipedia). Bovendien wordt GEEN gezonde darmflora hebben in verband  gebracht met o.a. darmkrampjes.

De beschermende functie van de maag

Naast het effect dat af en toe een flesje heeft op de darmflora, heeft het bovendien gevolgen voor de maag. De maag van een baby is van nature laag in Ph waarde (5.1 – 5.4, meer zuur), wat helpt beschermen tegen ziektes. Baby’s die uitsluitend borstvoeding krijgen behouden deze lage en beschermende zuurgraad. Baby’s die af en toe een flesje krijgen hebben echter een hogere Ph waarde (5.9 – 7.3) en worden dus minder beschermd tegen ziektes.

Risico van af en toe een flesje

Wanneer we dus af en toe een flesje geven verhogen we onbedoeld het risico dat onze baby ziek kan worden. Het is dan ook niets voor niets dat alle gezondheidsinstellingen, zoals bijvoorbeeld World Health Organization en zelfs alle babyvoeding fabrikanten sterk aanbevelen dat borstvoeding de beste voeding voor een baby is.

Dit zijn een paar voordelen naast een lange lijst van andere voordelen van borstvoeding. Heb je problemen met het geven van borstvoeding? Neem dan contact op met de Verenging Borstvoeding Natuurlijk. Zij geven deskundig advies op vrijwillige basis en zijn zelfs buiten kantoortijden te bereiken.

Over De Geboortenis

Deze blog is in 2010 geïnitieerd door Hester Appelman, zwangerschapscoach. Sinds juni 2012 is deze blog onderdeel van de Stichting De Geboortenis, bestaande uit Christine Derksen, Minna Sangi en Nienke Stoop. De stichting heeft als doel het oprichten van een informatieplatform, het bundelen van zorg rondom de bevalling in regio Zutphen, het aanbieden van bijscholing aan zorgverleners en op termijn het realiseren van een geboortehuis.
Dit bericht werd geplaatst in Kraamtijd, Ouderschap en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s